René Gude: 10 Levenslessen

Ken je hem nog? René Gude, Denker des Vaderlands, de filosoof die in de jaren voor zijn dood in 2015 regelmatig op TV kwam en glashelder en duidelijk kon spreken over de zin van het leven en over levenskunst? Ik vond het geweldig om hem te horen spreken. Hij sprak uit wat ik wel dacht maar niet kon verwoorden.

Gude onthulde zijn tien levenslessen een paar maanden voor zijn dood aan een journaliste van de Volkskrant. Ze zijn inspirerend en laten een  enorm mild en gebalanceerd beeld zien. (Zie de Volkskrant Archief of Martin Appelo, Wij-Zij, Boom,2017)
 
Paardebloem aangepastLevensles 1
Ga te rade bij anderen. Bedenk zelf dingen en vorm je mening, maar bespreek dat met anderen en luister naar ze.
 
Levensles 2
Twijfel, maar niet te lang. Neem na een bepaalde tijd een beslissing en ga handelen. Lukt dat niet, ga dan over tot lichamelijke activiteit en maak je moe. Dat helpt beslissen.
 
Levensles 3
Blijf in de buurt van je kinderen. Neem je verantwoordelijkheid en zorg dat je er voor hen bent. Met alle mooie en moeilijke zaken.
 
Levensles 4
Streef naar ruimdenkendheid. Sta open voor de mening van anderen en druk de jouwe niet door. Stap in de schoenen van de ander en kijk op die manier.
 
Levensles 5
Maak ruzie. Laat merken aan een ander wat je belangrijk vindt en geef niet snel op. Maar blijf constructief.
 
Levensles 6
Wees trouw aan de ander. Geef veel aandacht aan je relatie. Een goede relatie is niet altijd perfect, tegenslag en teleurstelling horen erbij. Maak tijd, doe je relatie niet ‘even tussendoor’. 
 
Levensles 7
Wees trouw aan jezelf. Vraag regelmatig: Is dit goed voor mij? Is dit goed voor ons? Loop niet achter een ander aan en vraag je af of de gevolgen van jouw keuze positief zijn.
 
Levensles 8
Wees mild. Veroordeel niet meteen wat een ander zegt of doet, blijf vriendelijk en sta open voor de overtuiging van een ander. Als je emotie voelt, laat die even zakken.
 
Levensles 9
Forceer niets. Het is zoals het is en dat is goed. Probeer te veranderen wat je wilt, maar accepteer dat het niet altijd lukt. Blijf ontspannen. 
 
Levensles 10
Reflecteer. Kijk terug hoe dingen zijn gelopen. Vraag je vaak af wat goed gaat en wat niet. Hoe lukt het om volgens jouw levenslessen te leven?
 
Tot slot
René Gude zegt: Als je wilt weten wat iemand echt vindt, moet je kijken naar wat hij doet en niet naar wat hij zegt. 
 
Tip
Wat vind je van deze lessen en hoe kun jij jouw levenslessen boven water krijgen? Probeer ze te vinden. Het zal je veel voldoening geven. Aan de slag!