Tips voor slimme zestigers

Ken je die briljante uitspraak van Loesje? ‘Oud worden is eigenlijk best innovatief’. Prachtig. Misschien is jezelf opnieuw uitvinden net iets te veel gevraagd. Maar slim bezig zijn met hoe jij in deze tijd wilt leven en werken…dat kan geen kwaad.

Want wie geen pech heeft (ziekte of ongeval) kan in de levensfase van 60 naar 70 jaar een fantastische tijd hebben. Je bent veel vitaler dan je opa of oma waren. Je hebt een leven zonder oorlog meegemaakt en meestal veel welvaart gekend. Heel veel vrijheid. Vaak een goed pensioen opgebouwd, ook al wordt dat geleidelijk onzekerder. Tel je zegeningen.

De samenleving waar zestigers in zijn opgegroeid is helemaal veranderd. We leven sinds het internet (midden jaren 90) in een stroomversnelling die alles overspoelt. Van solidariteit naar Ik-tijdperk met als hoogste doel zelfredzaamheid. Met voordeel en nadeel. Sommige zestigers vinden dat alles wordt afgebroken waar ze mee zijn opgegroeid. Het klimaat in de maatschappij is hard en guur. Wie zichzelf niet redt is een loser. Anderen hebben daar geen last van. Ze hebben het goed en redden zich.

Is werken leuk voor een zestiger?

We werken steeds langer door. De gemiddelde pensioenleeftijd is nu rond 64,5 jaar. De AOW leeftijd is voor mensen die 63 jaar of jonger zijn opgelopen naar 67 jaar en drie maanden. Nog even en we werken ‘verplicht’ door tot 70 jaar.

Als zestiger krijg je met van alles te maken: gezondheidsproblemen, snelle veranderingen in het werk, andere vormen van communicatie, nieuwe generaties jonge professionals op het werk, opa en oma worden, mantelzorger voor je ouders van 90.

En je hebt werk- en levenservaring. Wat heb je daar aan? Je bent toch zo veel waard als je laatste project? Wat betekent het nog om tientallen jaren ervaring te hebben?

Zestigerdilemma’s

Wie tot 2005 60 werd had gemakkelijker keuzes dan nu. Op welke leeftijd wil ik met prepensioen? Hoe ga ik genieten van een zeker en stijgend pensioen? De meeste zestigers stopten snel met werken, gemiddeld met 61 jaar.

Het leven van de zestiger ziet er nu totaal anders uit. Hoe blijf ik vitaal en gemotiveerd aan het werk? Hoe zorg ik dat ik niet uitgeput raak of burn out? Hoe blijf ik geïnspireerd in privé en werk? Ik wil niet onverschillig of cynisch worden, hoe zorg ik daar voor? Wat is voor mij belangrijk in deze fase? Hoe kan ik in balans blijven en van betekenis zijn?

Tip 1 Kies voor wat van betekenis is: kies een eerste kleine stap

Als zestiger kies je voor wat van betekenis is, zinvol is. Het leven is maar kort. Denk na wat het belangrijkste is in je leven en besteed daar veel tijd aan. Je partner en kinderen, geef ze aandacht. De zinvolle onderdelen van je werk, praat met je leidinggevende. Je conditie, geef daar aandacht aan.

Kies voor kleine stapjes in de goede richting. Als je kiest ga je over tot actie. Kiezen is veel spannender dan willen. Als je kiest gebeurt er iets. Begin met een kleine eerste stap. Wat kan dat voor jou nu zijn?